ONYMOUS

07.11.2014

На 06.11.2014 г. правоохранителни органи от 15 европейски държави, съвместно с партньори от САЩ, проведоха операция „ONYMOUS” насочена срещу т.нар. „тъмен интернет” в TOR мрежата. След общите усилия на ДАНС, ВКП, правоохранителни органи от държавите в ЕС и партньори от САЩ и Канада, с координационната подкрепа на Европол, бяха спрени голям брой сайтове, намиращи се в TOR мрежата. Целта на операцията бе спирането на сайтове, разпространяващи и промотиращи незаконни стоки и услуги в Интернет, задържането на престъпните групи, които ги администрират и използват. Информацията от сървърите, хостващи незаконните услуги бе иззета и бе осъществен контрол върху тях.

В хода на разследването в българското интернет пространство бяха установени и спрени 129 „скрити“ интернет сайта, предлагащи множество услуги в TOR мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари. На тяхно място е поставен специален банер на операцията.

В световен мащаб над 410 скрити домейна бяха спрени и иззети. Извършени са 17 ареста на лица, занимаващи се с поддържането и администрирането им. Иззета е дигитална валута биткойн на стойност над 1 милион щатски долара, над 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.

В хода на операцията е преустановено, съществуването на най-големия "подземен" пазар в интернет пространството с наименование "Пътят на коприната 2/Silk Road 2.0".

Арестуван е главният администратор на сайта - Блейк Бентал с псевдоним "Дефкон" и е иззет сървъра, хоствал черния пазар.

"Пътят на коприната 2" беше последовател на черния пазар "Пътят на коприната", който през октомври 2013 г. беше иззет отново от ФБР, а администратора му - Рос Уилям Улбрихт, арестуван.

Пътищата на коприната оперираха в "Тъмният интернет" - част от интернет пространсвото достъпно, чрез "Тор" софтуера.

"Пътят на коприната 2" беше онлайн платформа за търговия с наркотици, оръжие, фалшиви документи и пари, кредитни карти, хакери под наем, порнографски материали, наемни убийци и други, с месечен оборот около 8 милиона американски долара и над 150 хиляди регистрирани потребители.

Официалното изявление на английски език от ФБР и Прет Бхарара - главен прокурор на Ню Йорк, може да намерите тук.

Този пореден успех е показателен за нивото на взаимодействие в световен мащаб между правоохранителните органи, борещи се срещу киберпрестъпността и потвърждава мнението, че няма недостъпни престъпници.

Страницата на "Пътят на коприната 2" след проведената операция: