Започна семинар на тема...

13.02.2012

         В Академията на МВР в гр. София започна семинар на тема „Първи действия при изследване на компютърни системи и разследвания на компютърни престъпления". Начало на събитието дадоха Заместник министър председателя и министър на вътрешните работи - господин Цветан Цветанов, посланника на САЩ в РБългария - негово превъзходителство Джеймс Уорлик, директора на ГДБОП - господин Станимир Флоров, ректора на АМВР - господин Йордан Пенев и други официални лица.

     Семинарът е съвместна инициатива на ГДБОП, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Международната академия за обучение по киберразследвания и Международната агенция за превенция на престъпността. В него участват служители на ГДБОП , работещи по линия на киберпрестъпленията, техни колеги от Румъния, Молдова и Македония, прокурори от Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура, Специализираната прокуратура и Върховната касационна прокуратура. В продължение на седмица те ще преминат курс на обучение за провеждане на интернет разследвания. Ще се разискват техники за претърсване и изземване при местопроизшествия, свързани с компютърни престъпления. Ще бъдат извършени анализи на електронни доказателства и разследвания, свързани с детската експлоатация, интернет технологии, използвани за сексуална експлоатация на деца. Участниците ще се запознаят и с предизвикателствата по разследванията на безжичните интернет технологии, ще решават и дискутират различни казуси.
     „Противодействието на посегателството в киберпространството е един от приоритетите на българското правителство”, каза в приветствието си към участниците Цветан Цветанов и допълни, че именно затова са вложени максимални усилия за създаването на специализирано звено в рамките на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Вътрешният министър благодари на американските специализирани служби, предоставили възможност за  обучение на служителите в ГДБОП. Той посочи, че предстоящото откриване на офис на Хоумленд секюрити в България е още едно доказателство за постигнатото добро взаимодействие с американските компетентни органи, както и оценка за усилията на страната ни в борбата срещу компютърните престъпления.
       В поздравлението си към участниците в семинара посланик Уорлик заяви, че  България се е превърнала в един от лидерите в региона, а и в Европа по противодействие на киберпрстъпленията. „Високо оценяваме постиженията на страната на регионално ниво по отношение на киберпрестъпността”, подчерта американският посланик. Той бе категоричен, че взаимодействието между правоохранителните органи на двете държави никога не е било на по-добро ниво. „Радостен съм да отбележа, че компютърните ни експерти отлично работят с България, а също така и с Македония, Молдова и Румъния. Като изрази надежда, че ще продължи организирането на подобни обучителни семинари, посланик Уорлик подчерта изключителната важност на регионалното сътрудничество в борбата с киберпрестъпленията, за които на практика граници не съществуват. Той окачестви работата на началника на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”в ГДБОП като забележителна и благодари сърдечно на министър Цветанов, без когото доброто двустранно сътрудничество не би било възможно.

 

Цялата новина на сайта на МВР.