Обща кампания срещу онлайн кражбата на съдържание

08.07.2011

Интернет доставчиците и творческите организации стартират обща кампания срещу онлайн кражбата на съдържание

Водещите организации от музикалната, филмовата, телевизионната и интернет общност в САЩ обявиха изключително важно сътрудничество по съвместна рамка, наречена “Copyright Alerts” – система, близка до сигналите за измами с кредитни карти, която ще обучава и известява интернет абонатите, когато техният интернет достъп е използван с цел кражба на съдържание в мрежата.

Това безпрецедентно доброволно сътрудничество ще информира потребителите за констатирани кражби, извършени от техния интернет акаунт и ще бъде полезно както за абонатите, така и за правоносителите,  

Всяка година, кражбата на съдържание онлайн коства на американската икономика над 373 000 работни места, загуби от 16 милиарда долара и 3 милиарда загуби от федерални, щатски и местни данъци.

В момента, много интернет доставчици препращат към абонатите си известията, които получават от собствениците на творчески продукти за предполагаема онлайн кражба на съдържание. До момента обаче нямаше обща рамка за „най-добри практики” за ефективно сигнализиране на интернет абонатите, предпазване на защитени авторски произведения и подпомагане на достъпа до легално съдържание онлайн.

Системата Copyright Alerts се основава на правото на потребителя да бъде информиран, ако неговият интернет достъп е бил използван неправилно за даунлоуд на защитено авторско съдържание. Много често потребителите и в доста случаи родителите и настойниците не знаят, че тяхната интернет връзка се използва за онлайн кражба на съдържание. Други абонати пък не са наясно, че свалянето на защитено авторско съдържание от незаконни източници е нелегално и нарушава договорните им условия с интернет доставчиците. Според очакванията, веднъж информирани за предполагаема кражба на съдържание и възможните последствия, голяма част от потребителите ще предприемат своевременни мерки, за да бъдат сигурни, че тази кражба няма да се повтори.   

Новата Copyright Alerts система третира тези проблеми със серия от ранни предупреждения – до шест – в електронна форма, които ще информират абонатите, че техният интернет достъп може да е бил използван за онлайн кражба на съдържание – филми, телевизионна програма или музика.

За тези, които не успеят да реагират на предупрежденията, са предвидени и “облекчени мерки”, насочени към спирането на онлайн кражбата на съдържание. Тази система ще предложи на абонатите възможността за независима проверка, която да определи дали въпросната дейност на потребителя в интернет е законна или акаунтът им е погрешно идентифициран. Обявеното доброволно споразумение не предвижда въвеждането на нови закони или регулации. Спирането на достъпа до интернет на абонати не е част от договорката между правоносителите и интернет доставчиците.  

Според споразумението, интернет доставчиците няма да предоставят на правоносителите информация, имена и данни за своите абонати. Ще бъде създаден и нов Център за Информация за авторските права, който да подкрепи въвеждането на системата и да предлага информация и обучения на потребителите, относно важното значение на авторските и сродни права.

“Това първо споразумение поставя началото на нови времена и различен подход към дигиталната кражба на защитени авторски произведения”, коментира Cary Sherman, президент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA). “Надяваме се, че то е предвестник на нова ера, в която всички ние от технологичната и развлекателна сфера ще работим заедно, за да направим Интернет по-безопасно и легално преживяване за потребителите. Това е значителна крачка напред, не само за творческото общество, което инвестира в и предлага на хората развлечение, но също така и за клиентите и легитимния онлайн бизнес”, каза още той.

„Потребителите имат право да знаят, ако техният интернет достъп се използва за нелегална кражба на съдържание онлайн, или ако тяхното поведение в мрежата нарушава авторските права – така че да могат да поправят своите действия”, каза James Assey, изпълнителен вицепрезидент на Националната кабелна и телекомуникационна асоциация (NCTA), която изпълняваше ролята на съветник на интернет доставчиците и помогна да се достигне до споразумението. „Ние сме убедени, голяма част от интернет абонатите ще предприемат мерки, след като бъдат информирани, че кражба на съдържание се извършва през техния достъп. Ето защо обучителната и информативната част от тази инициатива е толкова важна”, коментира Assey.

„Много хора не осъзнават, че кражбата на съдържание застрашава много сериозно работните места и бъдещето на създаването на филми, телевизионни предавания, музика и други творчески продукти”, коментира Michael O’Leary, изпълнителен вицепрезидент на Американската филмовата асоциация (MPAA). „Днес има много повече начини да се насладим на съдържание легално в интернет, откогато и да е било. преди Това споразумение ще насочи потребителите към легалните платформи, за сметка на незаконните сайтове, които често носят печалба на престъпници, а не на артисти и технически работници, чиято тежка работа създава филми, телевизионни предавания и музика”, смята още той.

„Това е разумен подход към проблема с кражбата на онлайн съдържание и също много важно – подход, който уважава правата и личната неприкосновеност на нашите абонати”, коментира Randal S. Milch, изпълнителен вицепрезидент на интернет компанията Verizon. “Тези усилия, обединяващи широка коалиция от индустрии, се базират на съществуващата практика да препращаме предупрежденията от правоносители за интернет нарушения, към нашите клиенти. Надяваме се, че тази инициатива, която е създадена да информира и обучава клиентите, а не да ги наказва, ще постави основните на разумни практики, които да бъдат следвани и от интернет доставчиците и от правоносителите, като в същото време информираме потребителите за законите, защитаващи авторските права и ще им помагаме да достигат до съдържание от множеството легални източници, които съществуват”, каза още вицепрезидентът на Verizon.

Jean Prewitt, президент и изпълнителен директор на Алиансът на независимото кино и телевизия (IFTA) посочи, че „много често, независимите продуценти и дистрибутори са най-силно засегнатите от кражбата на съдържание. Това споразумение е прекрасен пример за съвместната работа на частния сектор в усилията си да разреши голям икономически проблем, като в същото време защитава потребителите”.

Rich Bengloff, президент на Американската асоциация на независимата музика (A2IM) нарече инициативата „историческо споразумение, което ще намали „финансовото бедствие”, което изпитва нашата общност от независими музикални компании и ще помогне на нашите членове и техните артисти да продължават да създават и инвестират в музиката, която обичат”.

Центърът за информация за авторските права и системата Copyright Alerts са плод на доброволно сътрудничество между развлекателната и интернет общност. Интернет доставчиците, които участват в инициативата ще започнат да прилагат Copyright Alert системата през 2011 и 2012 г.

Всичко за споразумението и инициативата на:  http://www.copyrightinformation.org/

Коментар на Victoria Espinel, официален блог на Белия дом: http://www.whitehouse.gov/blog/2011/07/07/working-together-stop-internet-piracy

Коментар на Международната федерация на звукозаписната индустрия: http://ifpi.org/content/section_news/20110707.html

Компаниите и асоциациите, участващи в рамковото споразумение са: 

MPAA и членовете на MPAA: Walt Disney Studios Motion Pictures; Paramount Pictures Corporation; Sony Pictures Entertainment Inc.; Twentieth Century Fox Film Corporation; Universal City Studios LLC; Warner Bros. Entertainment Inc.

RIAA и членовете на RIAA: Universal Music Group Recordings, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Music North America.

Интернет доставчиците: AT&T, Cablevision Systems Corp., Comcast Corp., Time Warner Cable, Verizon.

IFTA: представлява независимите продуценти и дистрибутори на филмови и телевизионни програми

A2IM: представлява 238 музикални лейбъли, малки и средни компании, базирани в САЩ и представляващи много различни музикални стилове, характерни за културното разнообразие на страната.