Най-мащабната операция срещу интернет пиратството в България

30.07.2010

На 29.07.2010 г. служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП-МВР проведоха най-мащабната до момента операция срещу интернет пиратството в България 


Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, чрез които, без съгласието на носителите на авторските права, са разпространявани музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер. Срещу организатора Р.О. /37 г./ е образувано досъдебно производство.


Операцията е проведена на територията на столицата под прякото наблюдение на заместник-районния прокурор при СРП Христо Динев и с разрешение на съдия от СРС. Тя е реализирана след няколко месечно разследване по сигнал от дружества, носители на авторското право в областта на видео, аудио, книго и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители. 

В хода на оперативните действия антимафиотите установили, че организираната престъпна група е използвала сложни механизми за замаскиране на местонахождението на сървърите, в които имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компакдиска. Тя печелела от интереса на интернет потребителите, които за да получат достъп до това съдържание, изпращали SMS-и и влизали в сайтовете след получаване на код. Така, по първоначална информация, от незаконната дейност престъпната структура е усвоила сума от над 5 милиона лева, а потребителите гледали или теглели незаконно музика, филми, книги, развлекателни програми.

При проведените обиски на центрове за колокация са иззети 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта. От офиса на 37 годишния Р.О. - организатор на престъпната дейност, са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената стройна престъпна организация. Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, чрез които, без съгласието на носителите на авторските права, са разпространявани музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер. Чрез тях, отново със заплащане, са се разпространявали и огромен брой порнографски филми.

Проведената операция е най-голямата до момента като количество иззети информационни носители на обекти на авторското право в световен мащаб. Срещу организатора Р.О. е образувано досъдебно производство по чл. 172 А НК.

Операцията е в изпълнение на стратегията на ГДБОП-МВР и решенията на “Съвета за защита на интелектуална собственост” към Министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство.

Прочети цялата новина на сайта на МВР 

Видео