Потайностите на интернет пазара

03.06.2010

Никой не знае колко интернет доставчика има в България. Едва ли има по-добра предпоставка за пиратство и сив пазар

Знаете ли, че в България има над 1400 интернет доставчика. Всъщност не - никой не знае колко точно интернет доставчика има в България. Това каза началникът на отдел "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев. По думите му на практика всеки може да предоставя интернет. Получава се малко странна ситуация в противовес с всякакви правила - компаниите, които по закон са длъжни да съхраняват информация за потребителите си в срок от 12 месеца и да я предоставят на МВР, в случай на регламентирано искане няма как да бъдат открити.

Интересно, нали. Така се обезсмисля цял един закон, за който се изписаха тонове мастило и сигурно бяха изсечени безброй дървета. Става дума за прословутия Закон за електронните съобщения, с който се въведе следенето в интернет. Или по-точно, се регламентира следенето в интернет. Защото на практика с влизането в сила на промените в ЗЕС вече е ясно уточнено кой иска достъп до личните данни на всеки потребител, както и процедурата за искането им. Тоест всичко е черно на бяло, но това е друга тема.

Интересна ситуация, нали. МВР може да поиска информация, но от кого? Казва ли ти някой, смееш ли да питаш. Друг проблем с малките доставчици е, че те са развъдници на нелегално съдържание. На практика в по-малките населени места конкуренцията между доставчиците на интернет е не с каква скорост и на каква цена предлагат връзката, а какъв архив с филми, музика и софтуер върви с офертата на съответния доставчик. И като никой не знае кои са тези доставчици, кой стои зад тях и т. н., борбата с пиратството заприличва малко на борбата на Дон Кихот с вятърните мелници.

Подобна е ситуацията и в борбата с висящите кабели, които според същия Закон за електронните съобщения не би трябвало да съществуват. И Комисията за регулиране на съобщенията се бори активно с този проблем. Само преди месец и половина телекомуникационният регулатор наложи над 225 хил. лв. глоби и състави 284 акта след 484 проверки на интернет оператори. Те са за неправилно разположени кабели, които според закона трябва да са под земята. А дали това изискване се спазва навсякъде? Ако се съди по резултата от проверката, дори големите оператори не са закопали инфраструктурата си, какво остава за тези, които си купуват рутер и почват да предлагат интернет.

Според Колев окрупняването на сектора на интернет доставчиците предстои. Има логика за пазара. И за потребителите, които ще получат по-добро качество на услугата за парите, които плащат за нея. И (може би) ще има изсветляване на пазара, особено в по-затънтените кътчета на България, които обикновено са извън статистиката. Амин!

Източник: блогът на Христо Ласков в pari.bg