Върховния съд в Дания реши...

01.06.2010

Днес Върховният съд в Дания реши, че интернет доставчикът „Теленор” (Telenor) трябва да продължи да блокира достъпа на абонатите си до The Pirate Bay. Това е третото решение на датския съд в полза на правоносителите по тази тема. Решението показва, че интернет доставчиците са част от справянето с големия проблем с пиратството, пред който са изправени пазарите за филми, музика и книги.

Копенхаген, 27 Май 2010 – Днес Върховният съд в Дания постанови, че Теленор е задължен да блокира връзката на своите клиенти към нелегалния шведски торент тракер The Pirate Bay. Преди това, същото решение бе отредено и от регионалния и висшия съд в страната. Преди две години и половина, правоносители от филмовата, музикална и книжна индустрии сезираха окръжния съд да нареди на доставчика Tele2 да блокира достъпа до The Pirate Bay. През това време Tele2 бе придобит от Telenor – вторият най-голям интернет доставчик в Дания.

В своето решене Върховният съд акцентира върху важността на „нарушенията срещу правата върху интелектуална собственост в изключително големи размери”, които се извършват чрез сайта The Pirate Bay. В решението също така се изтъква фактът, че правоносителите имат „значителни интереси, които е важно да бъдат опазени” чрез спирането на тези нарушения.

„Решението на съда е абсолютно ясно – то потвърждава, че интернет доставчиците са част от решаването на проблема с пиратството, каза адвокатът на правоносителите Johan Schlüter. Това решение е изключително важно за усилията на правоносителите да създадат работещ пазар за филми, музика и литература в Интернет. От голямо значение за развитието и успеха на легалните услуги е нелегалните такива да бъдат ограничавани колкото е възможно повече”, коментира още той.

Правоносителите очакват и останалите интернет доставчици в Дания да се съобразят с решението на Върховния съд и да блокират достъпа на абонатите си до The Pirate Bay.