Крадат милиони през мейла

25.05.2010

Статия на МОНИТОР от 25.05.2010 г. с автори Георги Ангелов и Йордан Йочев


Нигерийски кланове от няколко месеца са се активизирали да крадат пароли за електронни пощи на българи. Сигналите за подобни измами в сайта на ГДБОП (www.cybercrime.bg) значително са нараснали напоследък, научи "Монитор". Повечето ужилени са интелектуалци или наши емигранти. Схемата е идентична с тази, която използват телефонните измамници, но проследяването й е още по-трудно, тъй като при нигерийската измама няма личен контакт между ужиления и престъпника.

При един от случаите наглите мошеници опитали да откраднат дори имейла на шефа на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, който разследва точно такива престъпления.След като се сдобият с данните от електронната поща, измамниците започват да изпращат сърцераздирателни писма до всичките ви приятели с молба за помощ."Хора, помогнете, откраднаха ми портмонето с личните документи и всичките пари. Моля изпратете ми спешно 1500 паунда, за да си купя самолетен билет и да се прибера. Връщам парите веднага, щом съм си вкъщи", е най-често съдържанието, изпращано от бандитите, в което задължително има и посочена сметка за бързи парични преводи."Има доста българи, които са лекари в САЩ и получават по 300 000 долара годишна заплата. За тях не е проблем да изпратят тези пари, без да се замислят", коментира антимафиот пред "Монитор".

На ден стотици хиляди потребители са заливани с подобни писма."Аз имам 2057 контакти, ако ми бяха откраднали паролата всички те щяха да получат зов за помощ от мое име. От тях сигурно  щеше да има поне двама, които щяха да изпратят пари", разказа спецполицаят.За разлика от него обаче жертва на такава измамата е станал преди няколко месеца историкът доц. Александър Николов. Той получил имейл уж от администраторите на yahoo. Вътре пишело, че мъжът трябва да потвърди паролата сиз аради възникнал проблем с неговата поща. Полученото писмо изглеждало напълно достоверно. Въпреки че бил наясно с тези измами, тъй като наскоро превел книгата на британския разследващ журналист Миша Глени "МакМафия", историкът си написал паролата. Половин час по-късно установил, че не може да влезе в пощата си."Свързах се с отдела за помощ на yahoo, но ми казаха, че не могат нищо да направят разказа доцентът. Той предупреждава през другата си поща, когото може, но address book-a му остава в ръцете на престъпниците. Някои от неговите приятели, колеги и познати получили писма, в които от негово име някой искал финансова помощ.„Българите не можеш да ги излъжеш така, естествено аз няма да пращам писма на английски, в които да искам пари от българските и македонските си приятели. Хората в западноевропейските страни и САЩ могат да се излъжат. Слава богу престъпниците не знаят, какво работя и пишат всякакви глупости с надеждата, че някъде ще паснат нещата", разказа доцентът.Според анализите на българските антимафиоти с подобна кражба на пароли се занимават основно нигерийски кланове, базирани в Англия. Залавянето дори на един измамник е изключително трудно, защото когато човек се усети, че е измамен, вече е изпратил парите и те са изтеглени в другия край на света.

Прочети цялата статия на сайта на МОНИТОР