Не защитавайте АРЕНА и ЗАМУНДА

25.05.2010

Статия на НОВИНАР.НЕТ

Явор Колев: Не защитавайте "Замунда" и "Арена", безплатният обяд свърши!

Бг пиратът е тарикат на дребно, на чийто гръб престъпници трупат милиони, смята антимафиотът.

Явор Колев е шеф на сектор ”Компютърни престъпления” в Главна дирекция за борба с организираната престъпност” (ГДБОП). Роден е на 14 април 1964 г. Вече 15 години работи в системата на МВР. От 12 години е в ГДБОП, а преди това е бил в Икономическа полиция в Първо РПУ. Има специализации в САЩ, Будапеща и Франция. Владее френски, португалски, руски и испански. Женен, с дъщеря и син.

- Наскоро издателите в България ви избраха за Рицар на книгата като признание за направеното от вас в борбата с интелектуалното пиратство. Бившият министър-председател Сергей Станишев и ексминистърът на финансите Пламен Орешарски също са носители на отличието, което им бе дадено с явния намек да направят нещо за намаляването на ДДС върху изданията. За съжаление те не оправдаха очакванията на бранша. Вие готов ли сте да поемете подобно предизвикателство?


- Приемам наградата не само като анонс за нещо, което предстои, но и като признание за направеното до момента. През годините аз и моите колеги сме работили много в посока защита на книгите. Спомняте си полицейските акции срещу пиратски издания на площад „Славейков”. Категорично се намесихме срещу издаването на нелегални учебници, които нагло се предлагаха дори в обществени библиотеки, училища, университети, фирми за чуждоезиково обучение. Благодарение на активната намеса на полицията и прилагането на нейната репресивна функция като последна мярка, нещата започнаха да влизат в нормалните си рамки.


- Във форума на един от най-четените пиратски сайтове chitanka.info издатели молят администраторите на литературната библиотека книгите им да бъдат свалени, тъй като се нарушава авторското право. В противен случай те заплашват да се обърнат към „компетентните органи”. Това означава ли, че досега сами са се справяли?


- Това, че издателите влизат в диалог с администраторите на сайтовете, е хубаво, тъй като те са правоносители и трябва да го заявят. В случая те са констатирали наличие на съдържание, което накърнява техните права, и са отправили молба към тези хора да го свалят. Те сами преценяват как да реагират. По-дългият път е да се обърнат към нас и да се започне продължителна процедура по образуване на досъдебни производства. Културните хора се разбират помежду си. Когато обаче двете страни не могат да стигнат до споразумение, на ход идва полицията. Ние сме достатъчно упорити и налагаме наказателноправната защита на правата на интелектуалната собственост вече 15 години.

Прочети цялата статия на сайта на НОВИНАР.НЕТ