Списък на пиратските сайтове

20.05.2010

Статия на вестник Дневник от 20.05.2010

ФБР притежава списък с най-издирваните престъпници. Сега и медийните магнати в Холивуд се сдобиха с първия списък на най-големите и най-лошите "крадци на авторски права".

Става дума за инициативата на група конгресмени във Вашингтон, обединени в група срещу международното пиратство (Congressional International Anti-Piracy caucus), довела в сряда до обявяването на въпросния списък.

Номер едно в него е шведският The Pirate Bay, който отдавна е критикуван и от кино- и музикалната индустрия като най-големият интернет разпространител на нелицензирано съдържание. Срещу собствениците му са заведени няколко съдебни дела и едно дори завърши с успех на първа инстанция през април 2009 г., но присъдата се обжалва и сайтът продължава да съществува и работи като т.нар. торент тракер, т.е. посредник, а не източник на нелицензирано съдържание. Преди седмица властите в Германия наредиха да се прекъсне физическата връзка към сървърите на The Pirate Bay, но след 24 часа той отново се върна в глобалната мрежа.

На пресконференцията в сряда в черния списък бяха посочени още канадският IsoHunt, украинският Mp3fiesta, китайската търсачка Baidu (местният конкурент на "Гугъл" - бел.ред.), люксембургският RMX4U.com и германският RapidShare.

Прочети цялата статия в сайта на вестник ДНЕВНИК