Пират на книги

20.05.2010

За първи път хванаха пират на книги


Статия на вестник "ТРУД" от 20.05.2010 г. с автор Николай Каламов


“А, Диан ли? Той май с нищо не се занимава. Завърши университета и още не може да си намери работа. Баща му и чичо му са бивши служители на МВР, ама явно не успяха да го уредят да се хване някъде. Иначе все с някакви книги под мишница се прибира вкъщи. Как се е сетил да върти виртуална търговия с книги?”, цъкат съседи на Диан Х. С. (26 г.) на ул. “Кръстец” 63 в Русе. На този адрес е една от квартирите му. Там преди дни книжният пират бе заловен от антимафиоти от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към ГДБОП и русенските им колеги.

От месеци Диан въртял онлайн търговия със стотици нелегално сканирани заглавия на световноизвестни автори. Незаконната търговия излязла наяве, след като известният български поет и писател Стефан Цанев научил, че може да си свали безплатно нашумелите му “Български хроники” от онлайн библиотека в интернет. “Просто влизаш в сайта, цъкваш и сваляш каквото искаш”, потресен е Стефан Цанев. Трите му тома, които се превърнаха в бестселъри на книжния пазар, бяха издадени от ИК “Труд”.

След като завършил Свищовската академия, Диан се писал безработен и решил да припечели от пиратска онлайн търговия със сканирани книги от световноизвестни български и чуждестранни автори. За да не се охарчи, той не ги купувал от книжарници, а ги заемал за четене от библиотеки. После ги сканирал и ги качвал на сайта http://bookbg.net. Чрез билинг система срещу SMS на кратки телефонни номера и такса от 4,80 лв. ги продавал на потребителите на сайта.

“Интелектуалният” търговец предлагал за продан не само съдържанието, но и кориците на оригиналните издания на българските издателства. Като доказателства са запазени всички файлове и потърпевшите автори ще съдят пирата за посегателство върху интелектуалната им собственост. “Нямам информация дали заловеният е заемал книги от регионалната библиотека “Любен Каравелов”, уточни директорът й Румян Ганчев.

Уличеният е задържан за 24 часа. “Засега делото е срещу неизвестен извършител и по него още няма привлечен обвиняем”, уточни зам. окръжният прокурор на Русе Валентина Личева. Предвиденото наказание е до 5 г. затвор и 5000 лева глоба.

Виртуалното издателство на Диан било оборудвано с компютърна техника и въртяло бизнес на пълни обороти. При акцията от нелегалните му квартири били иззети 3 лаптопа с активна връзка към администрацията на сайта bookbg.net, който работел от дълго време и бил доста посещаван. Един от компютрите контролирал SМS системата за превежданите пари от сканираните книги.

В лаптопите антимафиоти се натъкнали на огромни количества сканирани копия в pdf формат, над 200 оптични носителя с нелицензирана музика, филми и софтуер. Освен тях били иззети скенер, безжичен рутер, флаш памет, 3 мобилни телефона марка “Нокия”, финансови документи, дебитни и кредитни карти. От справки по банковите му сметки личало, че наглецът е смъкнал доста пари от тъмния бизнес.


Прочети цялата статия на сайта на вестник ТРУД