Разбита педофилска група

20.01.2010

В ранната сутрин  на 20.01.2010 антимафиоти от сектор “Компютърни престъпления” – ГДБОП, служители от сектор “Детска престъпност” – СДВР, от сектора за борба с организираната престъпност  - ОДМВР-Сливен и прокурори от специалния отдел по компютърни престъпления в Софийска районна прокуратура предприеха съвместна операция.  В хода на полицейските и процесуалните действия са задържани участници в организирана престъпна педофилска група, насилвали сексуално 11-15 годишни момчета.
При първоначалното разследване е установено, че педофилите откривали жертвите си в български интернет-сайтове за запознанства. Скоро след това контактите се прехвърляли в СКАЙП, където в лични разговори “събеседниците” на децата събирали подробности за живота и интересите им. След задочното запознанство тийнейджърите са канени на среща, после – на купони в наети луксозни къщи и апартаменти в столицата.  От събраната до момента информация става ясно, че в повечето случаи членовете на групата, ангажирани с набирането на нови момчета, отначало ги заблуждавали, че ги канят на партита с момичета. Но на купоните момичета все не идвали, а на децата са давани упойващи вещества и алкохол, след което са насилвани сексуално, като актовете били филмирани и използвани за изнудване.  Под претекст, че записите ще бъдат разпространени в интернет и родителите на насилваните ще бъдат информирани, децата са принуждавани да водят и свои съученици и приятели. На по-големите тийнейджъри, които отдавна били заробени, участниците в групата плащали по 50 лв. за доведено дете от интернет познанство, от приятелския им кръг или техни съученици.
При съвместните действия на разследващите са претърсени четири жилища в столицата и едно - в Сливен. Задържани са шестима на възраст между 27 и 32 години. Прочетете още...

Случаят е показателен за това колко опасни са сайтовете за запознанства, социалните мрежи и Интернет като цяло. Разгледайте този сайт, за да научите още за тези и други престъпления, как да се предпазите от тях, и как да ни сигнализирате за компютърни престъпления и незаконно съдържание в Интернет.