НЕ БЪДИ ФИНАНСОВО МУЛЕ!

28.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В над 90% от случаите на неправомерно наредени финансови средства към банкови сметки на „финансови мулета“ касаят предходна киберпрестъпна дейност. Нелегално придобитите парични средства са в следствие на предходно извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване / електронна търговия, измами при плащане с карта (PCF), компрометиране на бизнес електронна поща (BEC) и други. Т. нар. съвременен феномен „финансови мулета“ е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

 КАКВО ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕШ „ФИНАНСОВО МУЛЕ“?

Финансовото муле е физическо или юридическо лице, което в поръчение на трети лица - престъпници прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
Финансовите мулета са предварително набрани от киберпрестъпниците, за да има къде да бъдат преведени откраднатите пари. За целта на финансовите мулета се обещават комисионни, дават им се пари в брой с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори финансовите мулета да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и он-лайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Р България/, които са нелегално придобити
Ако бъде установено, че извършвате дейност като финансово муле, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

 КАК СЕ НАБИРАТ ФИНАНСОВИ МУЛЕТА?

 Финансовите мулета се набират по два основни начина:

1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;

2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:

    - чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр .: "парични преводи")
    - чрез онлайн публикации
    - чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл
    - чрез социални медии (т.е. Facebook публикации в затворени групи)
    - чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

КОИ ЛИЦА НАЙ-ЧЕСТО СТАВАТ ФИНАНСОВИ МУЛЕТА?

Лица търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи.
Предимно мъже на възраст 18-45 години.
 

ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ?


Може да познаете, че се опитват да Ви привлекат за финансово муле по следните особености:

Ако комуникацията между Вас и лицето, което отправя предложението протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo !, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами, от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
Конкретните задължения за работно място не са описани;
Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
Основното правило за започване на работата е да се използва Вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!
Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните медии с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас, да разберете, дали те са реални.
Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на чужди лица.

КАКВО ДА ПРАВЯ?

Ако сте получили е-мейли от този тип не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете, в съобщенията.
Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че Сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.