#КажиНЕ! на сексуалното изнудване

28.06.2017

На 19 юни 2017 г. стартира нова информационна кампания на Европол, съвместно с правоприлагащите органи от държавите-членки, насочена към превенция на онлайн сексуалното изнудване. За България, кампанията се ръководи от сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР. 


Случвало ли Ви се е някой, когото сте срещнали онлайн, да Ви помоли да изпратите сексуални снимки и/или видеоклипове или да извършите сексуални действия пред включена уеб камера? Кара ли Ви този човек да пазите комуникацията си с него в тайна, заплашвайки да публикува снимките или видеоклиповете Ви в интернет или да ги сподели с приятелите и семейството Ви, ако не изпращате повече снимки/видеоклипове или не изпратите пари?

Това е престъпление. Нарича се онлайн сексуална принуда и изнудване.

 

Ако това се случи с Вас: #КажиНЕ! (#SayNo!).

Потърсете помощ!

Кажете на приятел или възрастен, на когото имате доверие, или го съобщете на сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР.

Не сте сами!

Насилниците могат да се опитат да се свържат с Вас онлайн, за да получат сексуални снимки или видеоклипове от Вас. За да постигнат това, те често се опитат да Ви накарат да се почувствате специални, като се преструват, че са Ваши приятели. Може да Ви кажат хубави неща, за да спечелят доверието Ви. Опитват се да Ви примамят в сексуален разговор за извършването на сексуални действия онлайн. Веднъж добрали се до сексуалните Ви снимки или видеоклипове, могат да поискат да изпратите още снимки или да Ви поискат пари, заплашвайки, че ще публикуват изображенията и клиповете Ви в интернет или ще ги споделят с приятелите и семейството Ви, ако не направите това, което казват. Те могат да бъдат много умни, така че да Ви накарат да се почувствате виновни за това, което се е случило, за да Ви попречат да получите помощ. 

Въпреки че това поведение може да съществува и в средите на връстници, този съвет се фокусира върху престъпните дейности, извършвани от възрастни. Този човек не е човек, на когото трябва да се доверите. Това е насилник и трябва да бъде преследван. Много жертви не търсят помощ и не съобщават в полицията, тъй като са притеснени за файловете, коите са изпратили на насилниците, или защото не подозират, че са жертви на престъпление.

СЦЕНАРИЙ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

>> Когато набелязват своите жертви, насилниците често имат следните два мотива:

 

  • Сексуален интерес към деца, при което насилникът се опитва чрез заплашване и изнудване да си набави от жертвата сексуален материал (снимки и/или видеоклипове) или уговарянето на  сексуална среща на живо.

 

  • Финансов интерес, като целта е набавянето на финансова изгода от сексуалното изнудване.


 

#КажиНЕ! #SayNO!
Кампания на Европол и ГДБОП за повишаване на осведомеността за онлайн сексуалното изнудване

Някой, когото срещнахте онлайн, ви помоли да изпратите сексуални снимки и / или видеоклипове или да извършите сексуални действия чрез уеб камера? Иска ли този човек да ви държи в тайна, заплашвайки да публикувате снимките или видеоклиповете си в интернет или да ги споделите с приятелите и семейството си, ако не изпращате повече или не плащате пари?

Това е престъпление. Тя се нарича онлайн сексуална принуда и изнудване.

Ако това се случи с вас: #SayNo! Потърсете помощ. Кажете на приятел или възрастен, на когото имате доверие, или го съобщавайте на полицията. Не си сам.