МВР извърши проверка във връзка с постове в социалните мрежи за предполагаеми отвличания на деца с бял бус

06.08.2015

След засечени на 1 август от МВР постове във Фейсбук и Туитър за предполагаем бял автобус, който „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“, специализираният сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП извърши спешна проверка за установяване на истинността на постовете. Проверката установи, че тези постове не са достоверни и гражданите в тези райони могат да бъдат спокойни.

След старта на проверката на МВР вече са установени постове, съдържащи опровержение, че няма нищо вярно в разпространената публикация. Част от споделянията вече са изтрити, дори са публикувани и извинения за внесения смут в обществото, тъй като са били подведени.

В хода на проверката се установи, че съдържанието на публикациите е идентично, като текстовете и коментарите предупреждават за предполагаема група, която „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“. Постовете са визуализирани със снимка на бял бус с регистрационна табела от област Разград, а на някои са добавени и снимки на мъже. Тази информация се разпространява лавинообразно в България в периода 30.07.2015 – 01.08.2015. Проверката установи, че първата публикация във Фейсбук на белия разградски бус, съдържаща информация за предполагаеми отвличания на деца, е направена в началото на май 2014 година от чуждестранен гражданин, живеещ в Германия. Публикацията е копирана и в Туитър от лица с чуждестранни имена. Появява се и колаж, на който до белия бус е монтирана свалена от Интернет снимка от войната в Ливан.

Проверката показа, че собственик на буса с разградска регистрация е български гражданин, който има и адресна регистрация в чужбина. Към момента мъжът не се намира на територията на България и по информация на роднините му работи в Германия. По данни на „Гранична полиция“ бусът е напуснал територията на страната още през 2012 г.

След старта на проверката на МВР вече са установени постове, съдържащи опровержение, че няма нищо вярно в разпространената публикация. Част от споделянията вече са изтрити, дори са публикувани и извинения за внесения смут в обществото, тъй като хората са били подведени.

На 05.06.2015 г. по идентичен начин в социалните медии се разпространява информация с твърдения, че в района на Вълчедръм са намерени телата на две малки деца с липсващи органи. Установено е, че публикацията също е с невярно съдържание и цели единствено всяване на смут в обществото.