Как да се защитим 2

Силно занижената хигиена на сърфиране в Интернет е основната причина все повече и повече потребители да инфектират своята система. Съвременният зловреден софтуер е проектиран да бъде трудно открит, трудно премахнат и основната му цел е тайно и трайно да краде личните ти данни. В това число влизат: пароли, документи, снимки, лична кореспонденция във форми за комуникации и социални мрежи и прочие. Така те стават достъпни за кибер престъпниците, които от своя страна продават лесно присвоена информация на черния пазар. Там тези данните  биват продавани на изключително ниски цени на хора, които по-късно биха могли да се възползват от тази информация, за да вредят, по начин, какъвто сметнат за подходящ.
Какво да направя?!?
Избери си "добра" електронна поща
Борбата със спама е един от най-сериозните проблеми на Дигиталния свят, затова е от важно значение да изберете подходяща електронна поща, която да сведе до минимум проблемите с него, за да не станете жертва на измама или да инфектирате операционна си система. Най-добрите варианти в този бранш са услугите предоставени от Gmail (Разработчик: Google Inc.), Yahoo! Mail (Разработчик: Yahoo! Inc.) и Windows Live Hotmail (Разработчик: Microsoft Corp.).
Съсредоточи вниманието си при преглед на и-мейли от непознат източник
  Често, при преглед на пощенската си кутия, потребителите попадат на получени и-мейли от неизвестен за тях подател, а понякога дори с прикрепен файл към и-мейла, който при стартирането си инфектира системата Ви. Никога не отваряйте писмо от неизвестен за Вас подател! При работа с прикрепени файлове към и-мейл, бъдете изключително предпазливи, като особено внимание обръщайте на тези файлове, които имат следните файлови формати: .exe ; .com ; .bat ; .pif ;
         Ако  погрешка или не, изтеглите някой файл, е препоръчително да го проверите във VirusTotal. Това е уеб базирана система, която предоставя избран от Вас файл до над 40 антивирусни продукта, които го проверяват за наличие на зловреден код, като накрая се извеждат резултатите в удобен за потребителя вариант  само за няколко минути.
         Внимание при сърфиране из Мрежата
         Традиционните източници на зловреден софтуер бяха сайтовете, разпространяващи пиратски софтуер и сайтовете- източници на порнографски материали. Това, обаче, не гарантира на никого, че  са единствените такива източници и дали в даден момент някой уеб сайт, който е бил чист,  последствие не е преминал към „тъмната“ страна. Най-често можете да попаднете на някой такъв уеб сайт, докато търсите информация в Google. Решение има и на този проблем! Най-големите източници на такава информация са: Web of Trust (WOT), SiteAdvisor Software (Разработчик: McAfee Inc.) и Norton Safe Web (Разработчик: Symantec Corp.). Във всеки един от изброените проекти, можете ръчно да проверите избран от Вас уеб сайт , който за броени секунди да Ви предостави информация за него – дали да му се доверите или не. Положителното на WOT и SiteAdvisor е, че те предлагат решения за различните уеб браузъри. Така например, можете да си инсталирате добавка за Firefox, която при търсене в Google  Ви показва изображение подсказващо дали сайтът е сигурен или не е.
         Обновяване на операционната система
Голяма част от потребителите пренебрегват обновленията за Windows и това често им изиграва лоша шега. Пренебрегва се фактът, че обновленията, които се създават и разпространяват всеки месец от Microsoft, всъщност са в услуга на потребителя. Обновленията съдържат както моменти, които поправят уязвимости в операционната система, така и такива, които подобряват работата на Windows и софтуера за нея. Потребителят има право на избор кое обновление да инсталира и кое не, но това, което трябва на всяка цена да бъде изтеглено и инсталирано е това, което касае сигурността на операционната система.  За да сте защитени трябва да разполагате с най-новия сервизен пакет (Service Pack) и с последните обновления. За повече информация: тук и тук.
         Обновяване на инсталирания софтуер
  Малко потребители осъзнават, че софтуера, който използват има своите слаби моменти, идващи основно от приложения, като Adobe Reader и Java Runtime Environment.  Те са масово използвани, което е основната  цел на хакерите. Други цели са уеб браузърите (Например: Internet Explorer и Mozilla Firefox), софтуер за обмяна на мигновени съобщения (Например: Skype) и други. Никога не можете да бъдете сигурни, затова проверявайте за актуална версия на Вашите приложения, деинсталирайте ги и инсталирайте актуалните. Това е от не по-малко значение от обновлението на операционната Ви система.
         Задължителен софтуер
         Антивирусен софтуер
         Има невероятен арсенал от антивирусни продукти, които можете да откриете, като голяма част от тях заслужават Вашето внимание и  цената си. Това е абсолютно задължително приложение за всеки един компютър, свързан или не към глобалната мрежа. Изключително важно е да се използва само една антивирусна програма, защото две или повече биха могли да причинят срив на Вашата система. Добри БЕЗПЛАТНИ антивирусни решения са: avast! Antivirus ; AVG Anti-Virus ; Avira AntiVir Personal ; Microsoft Security Essentials ; Panda Cloud Antivirus ;
         Той винаги трябва да бъде с актуална версия и обновления. При проблем, без значение от неговия тип, веднага се свържете с техническата им поддръжка в централата на компанията или с българските им представители.
         Антишпионски софтуер
Задължителна част от защитата на всяка една система е едно допълнение към Вашата антивирусна програма, чиято цел е да подпомогне  откриването и премахването на шпионски софтуер. Добри безплатни варианти са: Malwarebytes Anti-Malware ; SUPER Anti Spyware Professional ;
И двете софтуерните приложения са напълно функционални при откриване и премахване на зловредния софтуер. И двете програми имат платен вариант, който за разлика от безплатните има допълнителни функции, като работа в реално време и други, които са евтини, а също така, заслужават цената си.
         Защитна стена
  Този тип софтуер се използва за предпазване на Вашата система от хакерски атаки. Windows предлага вградена защитна стена, която в днешно време трудно покрива и минимума, който се изисква, за да Ви защити. Не се препоръчва защитната стена в Windows XP, защото тя е изключително стара технология и неспособна да Ви защити от актуалните проблеми. Това, което тя предлага, е защита от входящия трафик, което е недостатъчно. Операционните системи от ново поколение – Windows Vista и Windows 7 са актуализирани и предлагат защита и от изходящия трафик. Все пак, експертите в областта предлагат наличие на отделен софтуер за тази цел. Добри безплатни защитни стени са: Comodo Firewall ; Kerio Personal Firewall ; Online Armor Free ; Privatefirewall ; PC Tools Firewall Plus ; Outpost Firewall Free ; ZoneAlarm Free Firewall ;
         При проблем, без значение от неговия тип, веднага се свържете с техническата им поддръжка в централата на компанията или с българските им представители.
         Уеб браузър
Това е софтуера, чрез който можете да сърфирате из Интернет и на всеки е ясно, че е абсолютно необходим.  Проблемът е, че масовия потребител подценява избора на уеб браузър. Браузърът служи за сърфиране, но информирания потребител знае и иска неговия софтуер да бъде малък по размер, с колкото е възможно по-малка нужда от ресурси, бърз и не на последно място - да бъде сигурен. Най-често, използвайки Интернет, потребителите се инфектират като посещават някой уеб сайт или пък изтеглят файл, който  последствие стартират и се стига до сериозни последици. Ако се замислите,  ще установите, че Вие постоянно го използвате и е важно да изберете най-доброто във всяко едно отношение! Уеб браузърите са предимно безплатни, а сред най-добрите варианти са: Google Chrome ; Mozilla Firefox ; Opera Browser ; Apple Safari ;
        При проблем, без значение от неговия тип, веднага се свържете с техническата им поддръжка в централата на компанията или с българските им представители.
         Това са основни стъпки, които задължително трябва да спазвате, за да държите зловредния софтуер далеч от Вашата система. При проблем със зловреден софтуер Ви съветваме да потърсите помощ от техническата поддръжка на вашия антивирусен софтуер. Те ще Ви инструктират как да решите проблемите си.
         Внимание: Ако попаднете на проблеми и информация, касаеща  Интернет заплахи и измами, Незаконен хазарт, Интелектуална собственост, Детска порнография, Хакерски атаки или Кибер тормоз, не забравяйте да подадете сигнал за извършено компютърно престъпление, чрез страницата на сектор „Компютърни престъпления,интелектуална собственост, и хазарт“ при ГДБОП-МВР.
         Статията е написана от Борислав Иванов.Създадена е специално за сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП-МВР и се предоставя на МВР безвъзмездно.
Борислав Иванов е роден през 1993 г. в гр. Пловдив.  Ученик е в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия в гр. Пловдив. Сътрудничил е на световноизвестни софтуерни корпорации, като ESET и Malwarebytes. Владее добре английски език, притежава завидни умения в уеб разработките и откриване и премахване на зловреден софтуер. Спортува редовно. Екипа на  CyberCrime и ръководството на МВР му благодарят за тази статия!