Онлайн педофилия

Най-голямата опасност в интернет е контактът с педофил.

В интернет педофилите...

- започват контакт с набелязаната си жертва най-често през някоя социална мрежа или някой от стотиците сайтове за запознанстваката - Фейсбук, Omegle, AksFm, Snapchat, а при най-малките и Jivotno, защото тези сайтове се ползват от много деца и тийнейджъри.

- след като влязат в контакт с детето или тийнейджъра, те се представят за негов/неин връстник или връстничка; за тази цел педофилите създават фалшиви профили. Как да познаете кога един профил е фалшив? - погледнете, преди да приемете поканата за приятелство, от кога е създаден въпросният профил; от кога този потребител има публикации/постове; кои са му приятели - при фалшивите профили на педофилите се забелязва изключително и само, че деца са в приятелския кръг, но липсват каквито и да са други "по-възрастни" приятели, ако беше профилът реално на дете, щеше да има поне няколко по-възрастни в приятелския кръг - родители, роднини и прочие;

- след започване на разговор, те често предлагат комуникацията да се пренесе в Скайп - това е така, защото Скайп предоставя относителна анонимност и предлага възможност за видеоразговори;

- скоро след началото на разговора те преминават към сексуални теми, като понякога дори изпращат порнографски снимки или видео, за да убедят детето, че тези неща са напълно нормални; успяват много умело да подмамят жертвата си да се съблече гола (или в много от случаите, за да убедят децата им казват да се покажат само от кръста нагоре или само определена част от тялото);

- те правят опит да подмамят детето да си направи снимка или видео по бельо, полугол/а или гол/а;

- в случай, че получат снимка или видео от детето, или по време на самият видеоразговор се прави заснемане на десктоп активността (има специализирани програми, които имат тази възможност да правят видео на това, което се вижда на компютърния десктоп/екран), те започват изнудване, като заплашват, че ще разпространят получените снимки/видео, ако детето откаже да изпрати още или да изпълява техните извратени сексуални желания;

- в много редки случаи изнудването цели и да принуди детето да примами други свои приятели/съученици, които да направят същото или да се яви на реална среща с цел сексуална злоупотреба с него - но въпреки всичко по-често събитията остават изцяло в интернет, поради опасността им да бъдат зазсечени при една реална среща и благодарение на относителната анонимност, която интернет предлага.


Превенция


- С детето трябва да се говори от ранна възраст за тази опасност. Децата все по-рано започват да ползват социалните мрежи и не винаги могат да усетят опасността.

 - На заподозреният извършител на такъв тормоз не трябва да се казва, че родител може да се намеси в ситуацията или, че ще бъде блокиран. За да може да се проведе разследване, в което евентуално такъв човек да бъде заловен, той не трябва да разбира, че е заподозрян - това значи, че контактът с него трябва да се прекрати под привидно благовиден предлог, без да се издава, че намеренията му са станали ясни.

 - Добре е да се снима (скрийншот) или да се запази на файл пълният разговор на детето с извършителя, като доказателство. След като снимате или запазите разговора, веднага подайте сигнал до сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР на www.cybercrime.bg или потърсете помощта на Горещата линия за борба с незаконно съдържание и поведение - www.safenet.bg.

И отново - не блокирайте или изтривайте въпросния потребител преди да сте съобщили за това и да сте посъветвани от специалисти какво точно трябва да направите.


Основни опасности в различните възрастови групи:

3 - 6 годишни: Поради това, че децата на тази възраст все още не ползват активно социалните мрежи, рискът за тях е по-малък. Въпреки това, около 10% от съществуващата в интернет детска порнография е с деца на такава възраст. Снимките и видеата от подобен тип могат да са направени и качени в интернет от самите деца, да са придобити от тях чрез изнудване, или качени онлайн от родител, който не е съобразил, че това може да стане материал за педофилите.

7 - 9 годишни: Над 70% от детската порнография в интернет и именно с деца в тази възраст. Най-често жертвите са момичета – около 60%, а останалите 40% са момчета, които също не са защитени от онлайн педофилски посегателства, поради различния профил, който педофилът може да има - хетороориентиран или хомо (т.нар. "boylovers").

10 - 12 годишни: С навлизането на детето в пубертета, той/тя престава да бъде от такъв интерес за педофилите, макар около 20% от детската порнография онлайн е с деца на тази възраст.

13 - 15 годишни: За младите хора на тази възраст рискът от попадане на педофил в интернет намалява значително, но в същото време се засилва опасността от влизане в контакт с връстник или връстничка, които също да искат да получат голи снимки или видео. Опасността в този случай възниква от вероятността в някакъв момент снимката или видеото да бъдат използвани за тормоз над младото момче или момиче, което е решило да ги сподели - примерна такава ситуация може да възникне когато гаджета в тази възрастова група си разменят подобни снимки, след известно време се разделят или скарват и единият човек във връзката решава да отмъсти на другия, споделяйки такава разголена снимка във Фейсбук.

16 - 18 годишни: Основен риск в тази възраст става секстингът – размяна на интимни изображения между двойки тийнейджъри между 16 и 18 години, които при скъсване на отношенията могат да се появят в интернет като отмъщение от засегнатия партньор.