Съвети към родителите

СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА В ИНТЕРНЕТ И ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА В ПРЕДПАЗЛИВОСТ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ


         Безспорно, обясним е все по-големият интерес към Интернет от страна на младото поколение, което ще търси личностна и социална реализация през века на информационните технологии. Но... внимание! Това крие своите опасности- увлечени от начините на забавление, особено чата, децата- и малки, и по- големи- вероятно не си дават сметка за рисковете да си в Интернет. Действителността ни представя редица неопровержими примери за различни варианти на кибер престъпност. В мрежата влизат, за съжаление, и злонамерени хора. Разчитайки на детската наивност, те умело използват Интернет пространството с престъпни намерения- сексуални посегателства, измами и трафик, насочени предимно към малолетните и непълнолетните. Една от най-значимите, може би, цели на настоящия сайт, е да насочи вниманието- и на децата, и на родителите- към тази тревожна тенденция. Това налага необходимостта от съблюдаването на основните правила за ползване на Интернет и обсъждането им в семейството, а именно:


Р О Д И Т Е Л И !
 

Обяснете на Вашето дете/деца какви рискове крие Интернет за тях; че не трябва да се доверяват на никого, с когото са се запознали в чат или по друг начин в Интернет! Възпитайте ги в предпазливост!

Използвайте Интернет семейно, винаги се интересувайте какво  точно прави Вашето дете, докато е в Интернет и с какви хора контактува! Говорете с детето/децата си за това какви сайтове посещава, с какви И КОИ хора общува чрем имейл, чатове, също и онлайн игри и социални мрежи (facebook, myspace, twitter), какви игри играе и тн. Определете в какви часове детето/децата Ви могат да ползват Интернет, добре е тогава да бъдете у дома си. Обяснете на децата Ви как някои хора се представят за други в Интернет (възрастни с лоши и престъпни намерения се представят за деца).

Не позволявайте на Вашето дете/деца да отива на срещи, уговорени с човек или хора, с които се е запознало в Интернет. Ако все пак отиването на такава среща е наложително, непременно го придружете!
Ако попаднете на материал или съобщение в Интернет, което Ви обижда, шокира, смущава, или ако Вашето дете Ви покаже такова, напуснете страницата/чата и ни сигнализирайте, като използвате бутона за сигнализиране в горната дясна част на страницата. Така ние ще можем да предприемем необходиме действия за прекратяване на евентуална криминална дейност!
Сайтовете за запознанства са особено ОПАСНИ! Те са сред най-често  използваните места от педофили за търсене на деца. Ограничете достъпа  на децата си към тях и им обяснете опасностите.
Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте Ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и тн. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили ако една парола е открадната. Също използвахте различни потребителски имена (user names). Добра идея е, когато създавате парола, да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате, го позволява (като .,/?!#@$%^&*-+;”; и тн). Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (user name).
 

Добра идея е използването на програми, филтриращи информацията, така че тя да бъде подходяща за деца. Пример за безплатна такава програма е Child Defender- безплатна програма за родителски контрол и защита на детето в Интернет (http://www.childdef.com/).