Съвети към децата

         Интернет е световна мрежа, която съдържа огромно количество информация! Това е едно невероятно забавно място, в което могат да се вършат много приятни неща. В същото време интернет крие редица рискове и опасности. В мрежата се включват хора с лоши намерения насочени към Вас - децата. Затова е необходимо да спазвате следните прости правила в киберпространството: Д Е Ц А, З А П О М Н Е Т Е ! • Никога не давайте лична информация на лице, с което сте се срещнали в интернет пространството, включително чата, защото не можете да бъдете сигурни за какво ще бъде използвана от човека, на когото я предоставяте! Освен това не предоставяйте информация за други хора, дори и да са Ваши приятели. Не предоставяйте Ваши снимки, защото те могат да бъдат използвани за всякакви цели без Вашето съгласие.

 

  • Помнете, че в интернет трябва да се отнасяте с всеки като с непознат и не трябва да се доверявате на никого, защото дори и да си мислите, че си пишете с Ваш познат, самоличността му може да се използва от друг човек, който е злонамерен!

   

   • Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез интернет, а ако е наистина наложителна - задължително уведомете родителите си! Не отивайте на срещата сам/сама, най- добре е да бъдете придружен/придружена от родителите си!

    

    • Ако попаднете на текст или съобщение в чата или на интернет страница, което Ви обижда, шокира или смущава - незабавно го покажете на родителите си, повече не влизайте там и незабавно ни сигнализирайте за него, като използвате бутона за сигнализиране в горната дясна част на страницата, за да можем да предприемем нужните действия.

     

     • Винаги казвайте на родителите си в какви сайтове влизате, с кого си пишете/чатите, какви файлове и материали възнамерявате да свалите от интернет. Съветвайте се с тях дали това е безопасно и им съобщавайте за всичко нередно.

      

      • Не правете нищо, което може да нанесе вреда на Вас, други хора, Вашият компютър или компютрите на други хора.

       

       • Знайте, че сайтовете за запознанства са изключително опасни! Те са сред най-използваните от педофили за търсене на жертви. НЕ ги посещавайте! Социалните мрежи (като Facebook и Twitter) предлагат подобни възможности за хора с лоши намерения, защото те предлагат възможности за контакт, лична информация и снимки.

        

        • Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте Ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и тн. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили ако едната парола е открадната. Също използвайте различни потребителски имена (usernames). Добра идея е, когато създавате парола да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате го позволява (като .,/?!#@$%^&*-+;”; и тн). Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (username).