Кибертормоз

Още по темата в KeepControl.EU

Тормозът е всякакъв вид системно малтретиране и насилие- вербално, психологическо или физическо, извършвано от индивид или група спрямо друг/и. Тормозът е във всички случаи неморално и неприемливо поведение; той не трябва никога да бъде пренебрегван или игнориран.

Кибертормозът представлява тормоз, който се извършва по Интернет и други комуникационни технологии. Например могат да се използват СМС-и, обаждания, имейли, чат съобщения, друг вид комуникация и/или клипове. В България клиповете и съобщенията са много разпространен метод.

Според изследване, проведено от www.I-Safe.org :

42% от децата са били малтрериани онлайн. Едно от четири деца е било малтретирано повече от един път.

35% от децата са били заплашвани онлайн. На едно на всеки пет деца се е случвало повече от веднъж.

21% от децата са получавали злонамерени или заплашителни имейли или други други такива съобщения.

58% от децата признават, че някой им е писал злонамерени или заплашителни неща онлайн. На повече от 4 от деца им се е случвало повече от веднъж.

58% от децата не са казвали на родителите си или на друг възрастен за такива неща, които са им се случили онлайн.

Какви са последствията? Последствията са огромни и изключително тежки. Започва се от психическите щети, като ниско самочувствие, избягване на социални контакти, депресия, страх, безпокойство. В САЩ има поне 4 доказани случая на самоубийство в следствие на кибертормоз. Тези последствия обикновено са целта на самия тормоз, и е изключително важно да се осъществява противодействие на това явление.

Как да процедираме?

Не отговаряйте на съобщения, които целят да ви тормозят или да ви разстроят. Отговорът ви може да окуражи агресора.

Запазете съобщението: не е необходимо да го четете, но го запазете като доказателство за тормоз. Важно е да имате запис на случая, когато потърсите помощ или искате да съобщите за него.

Съобщавайте за проблемите на хора , които могат да направят нещо по въпроса. Можете да държите нещата под контрол, като не търпите обидно съдържание или като съобщите за него на собствениците на уебсайта, когато попаднете на такова. Задължително кажете на родителите Ви! Можете да сигнализирате сектор Компютърни престъпления при ГДБОП, чрез бутона "ПОДАЙ СИГНАЛ".

Ако Вашето дете е подложено на такъв тормоз, използвайте стъпките, описани тук, и сигнализирайте сектор Компютърни престъпления при ГДБОП-МВР, чрез бутона "ПОДАЙ СИГНАЛ" в горната дясна част на страницата. Не е нужно да търпите човек, който ви тормози — блокирайте нежелания изпращач!

Споделете с някого, на когото имате доверие. Разговорът с родител, приятел, учител, или по телефона за помощ на деца 0800 19 100, обикновено е първата стъпка за решаване на всеки проблем.

Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така. Знайте правата си (Конвенция за правата на детето - http://sacp.government.bg/za-deca/konvencia-oon-adaptirana.shtml)! Бъдете креативни! Бъдете самите себе си! Поставете нещата под контрол!