Социални мрежи

Сайтовете за социални контакти: Онлайн приятелствата може да означават офлайн заплаха

Едно нещо е сигурно: тийнейджърите обичат новите безброй онлайн сайтове за социални контакти. В действителност, има десетки милиони регистрирани потребители в тях. Но, както с почти всеки вид комуникация в интернет, има рискове.И вие трябва да знаете какви са те. 

Какви са социалните мрежи точно? Те са уебсайтове, които насърчават хората да публикуват профили на себе си, пълни със снимки и интереси, така че те да могат да се срещнат съмишленици приятели. Повечето предлагат чат стаи.Повечето сайтове са безплатни, някои ограничават членството спрямо възрастта. 

Какъв е проблемът? Тези сайтове могат също да бъдат привлекателни и за „сексуалните хищници“ поради именно целият този лесно дотъпен и незабавен достъп до информация за потенциални жертви. Дори по-лошо, децата искат да изглеждат готино, така че те понякога публикуват провокативни снимки на себе си в сайтовете.

Колко голям е проблемът? Дори и с цялото внимание на медиите, което се отделя за информиране за опасностите от социални мрежи, все още получават стотици сигнали годишно за деца, които са били жертви на престъпни инциденти в социалните мрежи. Тези случаи включват, но не се ограничават до:

 • Възрастни, представяйки се за деца, които са на същата възраст, както на жертвата, които по-късно пътуват за злоупотреба с деца, и
 • Възрастни, представяйки се за децата, които убеждават детето да се показва и/или да извършва сексуални действия през уеб камера и по-късно изнудват детето да извършва допълнителни действия, задоволявайки по този начин извратените си сексуални желания.

Според скорошно проучване за безопасността в интернет, публикувано от Националния център за изчезнали и насилвани деца на САЩ, направено сред  деца на възраст от 12 до 17 години, показа, че 38 на сто от децата са публикували създадено лично от тях съдържание като снимки, видеоклипове или истории. Друго проучване от 10 до 17-годишните разкри, че 46% признават, че са дали своя лична информация на някой, че не познават. Вероятността, децата да дават своя лична информация по интернет се увеличава с възрастта, достигайки 56% сред 16-17 годишните.

Социалните мрежи често изискват от потребителите да създават профил, посочвайки тяхната възраст, пол, хобита и интереси. Макар че тези профили помогат на децата да се „свързват“ помежду си и да споделяте общи интереси, насилници, които искат да посегнат на деца, могат да използват тези онлайн профили за търсене на потенциални жертви. Децата понякога се конкурират помежду си, с това кой има най-голям брой контакти, и не са редки случаите, когато добавят нови хора в своите списъци с приятели,  без дори да ги познават в реалния живот.

Децата често не осъзнават, че те не могат да "върнат обратно" текста или снимката, която са публикували. Те може дори да не знаят, че насилниците, които имат достъп до тази информация, могат да я запазят на своя компютър и да я разпространят след това до неограничен брой потребители. Децата също не могат да осъзнаят потенциалните последици от техните онлайн дейности. Те могат да се сблъскат с последиц, вследствие на публикуване на вредна, опасна или унизителна информация онлайн, включително да се унижи пред техните семейства и връстници, спрени от училище, обвинени в престъпление, и уволнени от работодател или забрана за посещаване на училище. 

Какво можете да направите, за да запази децата си безопасно, особено ако те посещават такива сайтове?

Най-важното е да бъдете наясно и да:

 • Наблюдавате за какво вашите деца използват интернет; компютърът, на който се ползва интернет достъп да бъде на открито място в къщата/апартамента, място което се ползва често от всички живущи.
 • Казвате на децата си защо е толкова важно да не разкриват лична информация за себе си онлайн.
 • Проверявате профили на децата си и това, което публикуват онлайн.
 • Прочетете и следвате съветите за безопасност, посочени в сайтовете.
 • Съобщавате моментално на администраторите на сайтовете или полицията за случила се престъпна дейност в интернет.
 • Обясните на децата си, че след като веднъж техни снимки са публикувани онлайн те губят контрол над тях, всеки може да ги съхрани за себе си или дори да ги разпространи.
 • Позволявайте на децата си да публикуват снимки или лична информация в интернет само с ваше знание и съгласие.
 • Инструктирате децата си да използват настройките за поверителност в социалните мрежи, за да ограничат достъпът до профилите си, така че само лица, които са в техните списъци с контакти, да могат да виждат информацията в профилите им.
 • Напомните на децата си да добавят в списъците си приятели само хора, които познават в реалния живот.
 • Насърчите децата си да избират подходящи никнейм или псевдоними. 
 • Говорите с децата си как да създадат „силни“ пароли.
 • Посещавате социалните мрежи заедно с децата си, като обменяте идеи с тях за потенциално рискови уеб сайтове.
 • Попитате децата си за хората, с коите те комуникират онлайн.
 • Създайте забрана на децата си, никога да не дават лична информация, или да се срещнат с някой без предварителното ваше знание и съгласие. Ако сте съгласни детото Ви да се срещне с друго дете, с което си пишат онлайн, говорете с родителите/настойниците на друго дете, да придружи детето си на срещата на публично място.
 • Насърчавате децата си да помислят дали съобщението, което смятат да публикуват е вредно, опасно или грубо; учете децата си да не отговарят на никакви груби или тормозни бележки или съобщения, които ги карат да се чувстват уплашени, и да ви показват тези съобщения. 
 • Научете повече за уеб сайтовете, софтуера и приложенията, които Вашето дете използва.
 • Да не забравяме, мобилни телефони! Те често имат почти всички функции, които има и компютърът.
Източник: www.fbi.gov